zondag 29 maart 2009

Weer in Nederland en wie is Marieke Ketelaars?

We zijn weer in Nederland. De groep die een week lang, meer dan 12 uur per dag, gezamenlijk met elkaar zijn opgetrokken, viel in Schiphol uit elkaar. Net als de Chinezen namen we geen afscheid, maar zeiden dat we elkaar snel weer zouden ontmoeten.

Het was een zeer drukke, indrukwekkende, inspirerende week. We hebben een indruk gekregen van de cultuur in China, we zijn verrast door de snelheid waarmee China zich ontwikkelt en we zijn gecharmeerd geraakt van de vriendelijkheid van de bevolking. De reis heeft ons zeker aan het denken gezet. Waardevol!

Wie is Marieke Ketelaars?
Zou het door de vermoeidheid komen? Per abuis heb ik (Renee) bij het artikel van DSM de naam van Marieke Ketelaars genoemd... Geen idee wie dat is... Hierbij dan de rectificatie en ere wie ere toekomt... Het artikel is geschreven door Marike Hettinga (lector ICT en Zorg Christelijke Hogeschool Windesheim).

T.I.C. (This is China)
Enkele one-liners die we van onze gastheren/gastvrouwen hoorden en ons aan het denken zetten...

  • Act local, think local, be global

  • Change the World, use Chinese Technology

  • ICT is the factory of the whole world

  • Crisis means opportunities

  • Pay attention to the speed of some organizations.

  • Money talks.

  • Invest in softskills

  • Chinezen zijn veel beter in handelen dan wij

  • C&D (Copy & Development)

  • The Chinese Dream

  • One Dream, One China

  • Worldsourcing

  • Why not solve tomorrows problems today instead of today's problems tomorrow

  • Dennis a weird guy, he likes to swim water, but he never eats seafood.
Foto's
Kijk voor foto's http://picasaweb.google.com/hboichina Daar kunnen de Chinagangers ook hun foto's plaatsen. Mocht dat niet lukken, stuur een mail naar hboichina@gmail.com

Chinese studenten zijn hetzelfde als Nederlandse studenten


vrijdag 27 maart 2009

De laatste dag, de laatste werkbezoeken

Onze laatste dag in Beijing. Geen geluier of bijkomen, opnieuw had de reiscommissie een interessant programma voor ons in petto. Een gedeelte van onze groep bezocht het bedrijf 3TG, waarvan later een verslag. De andere leden maakten kennis met de Chinese DSM vestiging. In de middag vertrokken we naar Beijing Institute of Technology.
Dit is nog niet ons laatste bericht, voordat wij morgen met de KL898 in Amsterdam aankomen... Blijf ons nog even volgen... Een fotoverslag staat op http://picasaweb.google.com/hboichina Daar zullen nog vele foto's op geplaatst worden!
DSM
door Marike Hettinga

De Nederlandse directeur Ruud Derks van de Chinese DSM vestiging ontvangt ons hartelijk en goed voorbereid: hij heeft vooraf deze blog gelezen! Na zijn welkom is het woord aan IT-manager Tony Johnson, oorspronkelijk uit Engeland en inmiddels een 25-jarige indrukwekkende internationale carriere opgebouwd.
Anders dan de Nederlandse bedrijven die we eerder spraken, is voor DSM ook de (business-to-business) verkoop in China belangrijk. En ja, er zijn wel Chinese concurrenten, maar soms word je geholpen door het (nood-)lot: het babymelkschandaal verhoogde de vraag naar gegarandeerd veilige ingrediënten.




Tony Johnson stuurt als manager vijf afdelingen aan die niet alleen alle 25 vestigingen in China bedienen. De service desk voorziet bijvoorbeeld ook de Japanse vestigingen van ondersteuning en de server- en LAN-support is zelfs wereldwijd.
Een recent succesvol project is de invoering van het PDA Online Ordering System. Distributeurs gebruiken dit systeem op het platteland om bestellingen van boeren op te nemen voor diervoeding en –supplementen. Dit scheelt een stevige Chinese papierwinkel (per fax) en levert mede daardoor 15 miljoen extra omzet op.

Hoe ziet deze internationaal ervaren IT-manager de toekomstige werkverdeling op IT-vlak? Wat blijft er nog over voor onze toekomstige IT-afstudeerders nu er zoveel werk naar China verhuist? Volgens Tony Johnson zijn de Westerse studenten goed in process thinking. Taken zoals ontwerpen en configureren van systemen (bijvoorbeeld Sharepoint) blijven waarschijnlijk dus wel in het Westen.
DSM werkt samen met verscheidene Chinese universiteiten en desgevraagd zijn ook onze Nederlandse studenten van harte welkom om op stage te komen bij één van de Chinese vestigingen van DSM!

donderdag 26 maart 2009

Why not solve tomorrows problems today instead of today’s problems tomorrow.

(Door Boudewijn Boelman)

We hebben vandaag weer een paar prachtige Chinese en of Amerikaanse mantra’s of tegeltjeswijsheden geleerd. Deze keer bij Lenovo, de grootste PC leverancier van China. Voorbeelden hiervan: It takes longer if you do it properly (vertaling: daarom zijn we niet altijd het eerste), It may be their First PC but it won’t be their last (daarom kunnen boeren een goedkope pc kopen waar Lenovo haast niets aan verdient, maar waarschijnlijk wel door de overheid wordt gesubsidieerd).

Onder het motto uit de titel is Lenovo zijn Innovation Centre gestart in Beijing met onder andere Microsoft, Intel, IBM en Cisco. In dit centrum werken alle partijen mee aan de technologische pc oplossingen van de toekomst. Een volgens Lenovo unieke situatie. In een flitsend verzorgd bedrijfsbezoek werd ons veel duidelijk gemaakt over Lenovo en de bedrijfsfilosofie die de Chinese cultuur koppelt aan Amerikaans ondernemerschap en Amerikaanse marketing. Het geeft je toch weer het idee dat de Chinese Dream en the American Dream niet ver uit elkaar liggen en misschien ook wel steeds meer op elkaar gaan lijken.
Aardig feit daarbij is dat de medewerkers van Lenovo dagelijks een middagslaapje doen van 45 minuten. De filosofie daarachter? Als uit onderzoek blijkt dat mensen in de ochtend het meest productief zijn, waarom zou je ze dan niet twee keer de werkdag laten beginnen? Misschien wel iets om over na te denken en vast een kussentje mee te nemen.

woensdag 25 maart 2009

De sfeer in de groep...

(door Leo van Moergestel)

Het reisgezelschap bestaat uit oudgedienden die de reis naar Tokyo en San Francisco nog meegemaakt hebben en nieuwkomers en gasten. Het gevaar dreigt dan dat er een groepje van ouwe rotten samenklontert en de rest er wat bij hangt. Gelukkig bleek na een korte tijd dat iedereen gewoon gezellig in de groep is opgenomen en er een regelmatige wisseling van gesprekspartner is. De stappers en nachtbrakers hebben elkaar ook snel gevonden en komen bij het ontbijt met slaperige gezichten en sterke verhalen de sfeer nog prettiger maken dan die al is. De typen die hun nachtrust nodig hebben en zich niet aan de nachtelijke uitspattingen hebben overgegeven, prijzen zich gelukkig dat ze hun uurtjes gemaakt hebben.
Persoonlijk heb ik een hele leuke verjaardag meegemaakt. Drie keer gezongen en een taart met kaarsjes overtrof mijn stoutste dromen. De gesprekken met de andere deelnemers wisselen sterk van inhoudelijk naar persoonlijk. De hele groep geniet van de indrukken, delen de impressies en de humor is niet van de lucht. Kortom als ik zeg dat de sfeer goed is, is dat zwak uitgedrukt.

Verslagje van de twee bedrijfsbezoeken van vandaag (door Collin Prumpeler)




CCID
CCID is een top 1 research en consultancy firma in China. Op basis van marktonderzoek adviseren zij overheid en bedrijven in alle industrietakken. We zijn ontvangen in de conferenceroom waar we een introductie hebben gehad over het bedrijf, hun missie en hun doelen. Daarna is er in deelpresentaties ingegaan op ontwikkelingen in software, hardware, e-governance en telecommunicatie binnen China. De rode draad van al deze presentaties is dat in alle genoemde gebieden een grote groei zal gaan plaatsvinden. Hierbij zal de verkoop op het platteland een grote rol gaan spelen. Opvallend was dat de huidige financiële crisis gezien wordt al een mogelijkheid.


TKN, China network knowledge infrastructure (CNKI)

We zijn ontvangen in het luxe classroom van het bedrijf. Hier is een introductie gegeven over het bedrijf en het product CNKI. Dit is een database waar allerlei publicaties, artikelen en journals vastgelegd worden in een database waar een uitgebreid searchsysteem aan toegevoegd is. Dit wordt over de hele wereld verkocht (o.a. Universiteit van Leiden). Blijkbaar vindt China disseminatie erg belangrijk. Daarna hebben we een rondleiding gehad in het pand waar ze alle documenten ontvangen. Dit is vrijwel altijd in hard-copy. Ze zijn erg trots op de wijze waarop ze het proces hebben ingericht. Naar westerse maatstaven is het wel erg verouderd en arbeidsintensief. Mensen met een bachelor niveau moeten geestdodend administratief uitvoeren. De meeste medewerkers werken er ook maar 2 jaar. Het heeft ons inzicht gegeven in de werkomstandigheden in China.

dinsdag 24 maart 2009

Inspirerend!

Opnieuw een drukke, inspirerende en zonnige dag. Al vroeg in de ochtend werden we met de HBO-I bus en met taxi's vervoerd naar de bedrijven of instellingen.
Een aantal leden bezocht de Peking University , anderen maakten kennis met de jonge ondernemers van YourZine.
Gepicknicked werd er met een fantastische Starbucks lunch in de tuinen van de Peking University. Het middagprogramma bestond uit bezoeken aan Huawei en Finalist. Na een overvloedig dinerbuffet in het hotel, werd de dag afgesloten met een korte conferentie.

Peking University (door Eugene van Roden)
Vandaag hartelijk ontvangen op de Peking University door studenten. Zij vertelden ons hoe het is om daar te studeren. Ook hebben zij ons rondgeleid op de Campus. Via de brede wegen en fantastische gebouwen liepen we naar de op een na grootste bibliotheek van China. Ook hebben we een kijkje kunnen nemen in een hoorcollege. Hier bleek duidelijk hoe het op een universiteit in China gaat. Veel één richtingsverkeer en luisteren naar de docent.

Yourzine (door Jos van Weert)
“Goh, heb je dat filmpje gezien op Tudou?”, “Ja, dat heb ik via Baidu gevonden nadat mijn vriendin op QQ zei dat het een erg leuk filmpje was.”
Wat is dit nu voor onzin??? Volgens Yourzine is het geen onzin. Dit zijn namelijk de tegenhangers van Youtube, Google en MSN. En zo zijn er nog meer. Ze zijn alleen niet zo bekend omdat ze specifiek zijn voor de Chinese markt.
Als je websites en de bijbehorende marketingtools gaat bouwen en inrichten voor de Chinese markt, zoals Yourzine doet, dan moet je er wel rekening mee houden. Daarvoor moet je investeren in Chinese werknemers en rekening houden met de Chinese cultuur.



Huawei (door Eugene van Roden)
We werden hier ontvangen door twee dames die fantastisch Engels spraken. We kregen een kort filmpje over het bedrijf en de producten. Vervolgens zijn we door de telecom showcase gewandeld en kregen we een goed verhaal over ieder product. Mijn indruk is dat dit bedrijf op een heel vernuftige en innovatieve manier een aantal services heeft gecombineerd in één basis component, waar andere bedrijven op dit moment nog geen antwoord op hebben. Hun producten zijn geschikt voor bedrijven, maar bieden ook totaaloplossingen voor internet, telefonie en televisie in de huiskamer. Kortom hier gaan we nog veel van horen.



Finalist.
Jean-Luc van Hulst ontving ons als groot aandeelhouder van Finalist. Toen wij kwamen waren de medewerkers nog aan het werk, zodat wij konden zien hoe het er aan toe gaat. Om ons zitplaatsen te bieden hebben de medewerkers daarna vrij gekregen. We kregen een inspirerend verhaal over welke hobbels je moet nemen als je een onderneming wilt starten in China. Dit verhaal werd kostelijk gelardeerd met leuke anekdotes over situaties die Jean-luc heeft meegemaakt. Wat ik hieruit meeneem is dat het heel belangrijk is om de Chinese cultuur te kennen en deze te waarderen als je met China wilt samenwerken.


maandag 23 maart 2009

Eerste Studiedag


Vandaag (23 maart) werd een start gemaakt met de officiële Conference Tour.
In de ochtend werd de delegatie verwacht bij de Nederlandse Ambassade waar ook presentaties werden gegeven van Bencham (http://www.bencham.org/) en de NESO ((http://www.hollandinchina.org/)).
Jaap van Etten, attaché van de Nederlandse Ambassade, gaf een verhelderende presentatie over de sterk opkomende economie in China. China heeft de ambitie om in 2020 tot de top 5 van de kenniseconomie te behoren. De sterk wetenschappelijk georiënteerde overheid doet hiervoor forse investeringen.
Annemarie Dijkham, business development manager van Bencham (KVK Benelux) vertelt in haar presentatie over de missie van Bencham: het versterken van de banden tussen bedrijven en overheid. O.a. door het organiseren van netwerkbijeenkomsten en evenementen worden de partijen bij elkaar gebracht. Ieder jaar hanteert Bencham een overkoepelend thema. Voor 2009 is dit Bencham goes green.
Jacques van Vliet, directeur NESO China roept hogescholen op hun studenten te stimuleren een deel van hun studie te doen in China. NESO bemiddelt in het uitzenden van studenten van Nederland naar China en vice versa. Zo’n 7500 Chinese studenten doen een Engelstalige opleiding in Nederland tegenover 600 Nederlandse studenten in China.
In de middag werd een bezoek gebracht aan het bedrijf UFIDA (http://www.ufida.com/) Ufida is een van de grootste aanbieders van management software solutions & services in Asia. Met zo’n 500,000 klanten in China, behoort UFIDA tot de topbedrijven in China. Sinds de start van het bedrijf in 1997 (in een garage) maakt Ufida een stormachtige groei . Het bedrijf is zeer ambitieus en heeft een duidelijke missie, hun droom verwezenlijken. Met de slogan One Ufida One Dream wil Ufida de grootste aanbieder van de wereld worden. Een geduchte concurrent voor Oracle en SAP. Het bedrijf is er klaar voor! Sinds 2007 is het bedrijf gehuisvest op een heuse UFIDA Campus. Over enkele jaren zal de Campus voorzien van alle faciliteiten (huisvesting, sportfaciliteiten, restaurant, trainingscentrum, kantoren), gebouwd op 15.000 medewerkers/studenten.


zondag 22 maart 2009

Forbidden City & Great Wall

Bij de meesten van ons was vanochtend de jetlag voorbij en konden we met frisse moed aan een excursievolle dag beginnen... En fris was het! Een koude, snijdende wind deed een heleboel mensen besluiten om bij de diverse verkopers een authentieke Beijing muts of sjaal te kopen. Maar het zonnetje scheen...



Binnen de muren van De Verboden Stad was het echter goed toeven. Onze gids Shirley weet hoe groot de oppervlakte van De Verboden Stad is en hoe je dat het snelst in 1,5 uur kunt afleggen (in tegenstelling tot onze eigen ondernemende deelnemers, die zich de blaren op hun voeten hebben gelopen tijdens hun eigen uitstapjes).


Het is niet te doen om te omschrijven wat we gezien hebben. Zo indrukwekkend!

Bij ieder uitstapje is het trouwens een wonder dat de hele club compleet weer in de bus zit. Alle overige toeristische groepen lopen netjes in rijtjes van twee achter de de gids met vlag aan. Het gemiddelde HBO-I lid krijgt dit niet voor elkaar, gaat zijn of haar eigen weg...

Na een korte lunch door met onze HBO-I bus naar De Chinese Muur, zo'n 75 km van Beijing. Opnieuw een unieke ervaring. Wat een bouwwerk, hoeveel mensenhanden hebben hieraan bijgedragen! De muur doorkruist Noord-China van de Gele Zee in het Oosten tot de Gobi-woestijn en is ca. 6400 km lang. En dan te bedenken dat dit een bergachtige omgeving is. Wij waren al moe na een uurtje lopen, hoe moet dat geweest zijn bij het bouwen van De Muur?


Morgen begint het officiele gedeelte van onze Conference Tour. Als eerste een bezoek aan de Nederlandse ambassade en in de middag naar Ufida (management software solutions & services).




zaterdag 21 maart 2009

Moe maar voldaan! In Beijing..

Lokale tijd is het nu 20.45 uur 's avonds. Velen van ons hebben zich al naar hun hotelkamer begeven, om van een drukke dag bij te komen en de nodige uurtjes slaap in te halen.

Vliegreis is uitermate goed verlopen. Rustige vlucht en op tijd aangekomen. Voor ons ca. 3.00 uur 's nachts, lokale tijd ca. 10.00 uur 's ochtends.

We startten de dag onmiddellijk met een toeristisch bezoek. We werden perfect opgevangen door onze gids Shirley (of Sun) en vertrokken met de HBO I bus van het vliegveld meteen naar onze eerste excursie, het Olympisch dorp, met een bezoek aan 'Het Vogelnest'. Geen tijd om te acclimatiseren dus. Je waant je in een hele andere wereld...












Na het bezoek konden we ons snel opfrissen in het 'HBO-I hotel', waar we als vorsten werden ontvangen.
In de middag kreeg iedereen de gelegenheid zijn/haar eigen programma te volgen, ook werd de mogelijkheid geboden een excursie te doen met o.a. een riksja. Morgen (zondag) brengen we een bezoek aan Tian'anmen Square, Forbidden City en de Chinese muur.



vrijdag 20 maart 2009

Wat betekent WIFI eigenlijk?

Daar zitten we dan, op Schiphol, in het KPN Communication Centre (het internetcafé van Schiphol) , want onze laptop werkt niet bij de WIFI-corner... Openbaar betekent hier waarschijnlijk alleen maar lokaal.. Dus nu voor 3 euro snel een berichtje maken in 15 minuten.

We zijn allemaal aanwezig, de eerste kennismakingsronde is geweest bij de incheckbalie. Nu nog de namen proberen te onthouden... Vanaf maandag gaat het beter, dan is iedereen "getagged" met HBO-I logo, naam en achternaam.. De Hollandse "spiegeltjes en kraaltjes" zijn verdeeld over de handbagage van diverse leden.

Vandaag op http://www.nu.nl/ gelezen dat er gisteren een stofstorm in Beijing is geweest. Benieuwd of we de zon wel zullen zien daar! Leef met ons mee en bekijk de weerberichten op http://www.meteo24.nl/nl/86X385.html

woensdag 18 maart 2009

Nog 2 dagen!

Nog 2 dagen, dan vertrekken leden van het HBO-I voor hun jaarlijkse conference tour. Dit jaar in China - Beijing. Van vrijdag 20 maart t/m zaterdag 28 maart zullen we regelmatig verslag doen van onze bezoeken aan bedrijven en universiteiten. Kijk ook op www.automatiseringsgids.nl