dinsdag 24 maart 2009

Inspirerend!

Opnieuw een drukke, inspirerende en zonnige dag. Al vroeg in de ochtend werden we met de HBO-I bus en met taxi's vervoerd naar de bedrijven of instellingen.
Een aantal leden bezocht de Peking University , anderen maakten kennis met de jonge ondernemers van YourZine.
Gepicknicked werd er met een fantastische Starbucks lunch in de tuinen van de Peking University. Het middagprogramma bestond uit bezoeken aan Huawei en Finalist. Na een overvloedig dinerbuffet in het hotel, werd de dag afgesloten met een korte conferentie.

Peking University (door Eugene van Roden)
Vandaag hartelijk ontvangen op de Peking University door studenten. Zij vertelden ons hoe het is om daar te studeren. Ook hebben zij ons rondgeleid op de Campus. Via de brede wegen en fantastische gebouwen liepen we naar de op een na grootste bibliotheek van China. Ook hebben we een kijkje kunnen nemen in een hoorcollege. Hier bleek duidelijk hoe het op een universiteit in China gaat. Veel één richtingsverkeer en luisteren naar de docent.

Yourzine (door Jos van Weert)
“Goh, heb je dat filmpje gezien op Tudou?”, “Ja, dat heb ik via Baidu gevonden nadat mijn vriendin op QQ zei dat het een erg leuk filmpje was.”
Wat is dit nu voor onzin??? Volgens Yourzine is het geen onzin. Dit zijn namelijk de tegenhangers van Youtube, Google en MSN. En zo zijn er nog meer. Ze zijn alleen niet zo bekend omdat ze specifiek zijn voor de Chinese markt.
Als je websites en de bijbehorende marketingtools gaat bouwen en inrichten voor de Chinese markt, zoals Yourzine doet, dan moet je er wel rekening mee houden. Daarvoor moet je investeren in Chinese werknemers en rekening houden met de Chinese cultuur.



Huawei (door Eugene van Roden)
We werden hier ontvangen door twee dames die fantastisch Engels spraken. We kregen een kort filmpje over het bedrijf en de producten. Vervolgens zijn we door de telecom showcase gewandeld en kregen we een goed verhaal over ieder product. Mijn indruk is dat dit bedrijf op een heel vernuftige en innovatieve manier een aantal services heeft gecombineerd in één basis component, waar andere bedrijven op dit moment nog geen antwoord op hebben. Hun producten zijn geschikt voor bedrijven, maar bieden ook totaaloplossingen voor internet, telefonie en televisie in de huiskamer. Kortom hier gaan we nog veel van horen.



Finalist.
Jean-Luc van Hulst ontving ons als groot aandeelhouder van Finalist. Toen wij kwamen waren de medewerkers nog aan het werk, zodat wij konden zien hoe het er aan toe gaat. Om ons zitplaatsen te bieden hebben de medewerkers daarna vrij gekregen. We kregen een inspirerend verhaal over welke hobbels je moet nemen als je een onderneming wilt starten in China. Dit verhaal werd kostelijk gelardeerd met leuke anekdotes over situaties die Jean-luc heeft meegemaakt. Wat ik hieruit meeneem is dat het heel belangrijk is om de Chinese cultuur te kennen en deze te waarderen als je met China wilt samenwerken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten