woensdag 25 maart 2009

De sfeer in de groep...

(door Leo van Moergestel)

Het reisgezelschap bestaat uit oudgedienden die de reis naar Tokyo en San Francisco nog meegemaakt hebben en nieuwkomers en gasten. Het gevaar dreigt dan dat er een groepje van ouwe rotten samenklontert en de rest er wat bij hangt. Gelukkig bleek na een korte tijd dat iedereen gewoon gezellig in de groep is opgenomen en er een regelmatige wisseling van gesprekspartner is. De stappers en nachtbrakers hebben elkaar ook snel gevonden en komen bij het ontbijt met slaperige gezichten en sterke verhalen de sfeer nog prettiger maken dan die al is. De typen die hun nachtrust nodig hebben en zich niet aan de nachtelijke uitspattingen hebben overgegeven, prijzen zich gelukkig dat ze hun uurtjes gemaakt hebben.
Persoonlijk heb ik een hele leuke verjaardag meegemaakt. Drie keer gezongen en een taart met kaarsjes overtrof mijn stoutste dromen. De gesprekken met de andere deelnemers wisselen sterk van inhoudelijk naar persoonlijk. De hele groep geniet van de indrukken, delen de impressies en de humor is niet van de lucht. Kortom als ik zeg dat de sfeer goed is, is dat zwak uitgedrukt.

Verslagje van de twee bedrijfsbezoeken van vandaag (door Collin Prumpeler)




CCID
CCID is een top 1 research en consultancy firma in China. Op basis van marktonderzoek adviseren zij overheid en bedrijven in alle industrietakken. We zijn ontvangen in de conferenceroom waar we een introductie hebben gehad over het bedrijf, hun missie en hun doelen. Daarna is er in deelpresentaties ingegaan op ontwikkelingen in software, hardware, e-governance en telecommunicatie binnen China. De rode draad van al deze presentaties is dat in alle genoemde gebieden een grote groei zal gaan plaatsvinden. Hierbij zal de verkoop op het platteland een grote rol gaan spelen. Opvallend was dat de huidige financiƫle crisis gezien wordt al een mogelijkheid.


TKN, China network knowledge infrastructure (CNKI)

We zijn ontvangen in het luxe classroom van het bedrijf. Hier is een introductie gegeven over het bedrijf en het product CNKI. Dit is een database waar allerlei publicaties, artikelen en journals vastgelegd worden in een database waar een uitgebreid searchsysteem aan toegevoegd is. Dit wordt over de hele wereld verkocht (o.a. Universiteit van Leiden). Blijkbaar vindt China disseminatie erg belangrijk. Daarna hebben we een rondleiding gehad in het pand waar ze alle documenten ontvangen. Dit is vrijwel altijd in hard-copy. Ze zijn erg trots op de wijze waarop ze het proces hebben ingericht. Naar westerse maatstaven is het wel erg verouderd en arbeidsintensief. Mensen met een bachelor niveau moeten geestdodend administratief uitvoeren. De meeste medewerkers werken er ook maar 2 jaar. Het heeft ons inzicht gegeven in de werkomstandigheden in China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten