vrijdag 27 maart 2009

De laatste dag, de laatste werkbezoeken

Onze laatste dag in Beijing. Geen geluier of bijkomen, opnieuw had de reiscommissie een interessant programma voor ons in petto. Een gedeelte van onze groep bezocht het bedrijf 3TG, waarvan later een verslag. De andere leden maakten kennis met de Chinese DSM vestiging. In de middag vertrokken we naar Beijing Institute of Technology.
Dit is nog niet ons laatste bericht, voordat wij morgen met de KL898 in Amsterdam aankomen... Blijf ons nog even volgen... Een fotoverslag staat op http://picasaweb.google.com/hboichina Daar zullen nog vele foto's op geplaatst worden!
DSM
door Marike Hettinga

De Nederlandse directeur Ruud Derks van de Chinese DSM vestiging ontvangt ons hartelijk en goed voorbereid: hij heeft vooraf deze blog gelezen! Na zijn welkom is het woord aan IT-manager Tony Johnson, oorspronkelijk uit Engeland en inmiddels een 25-jarige indrukwekkende internationale carriere opgebouwd.
Anders dan de Nederlandse bedrijven die we eerder spraken, is voor DSM ook de (business-to-business) verkoop in China belangrijk. En ja, er zijn wel Chinese concurrenten, maar soms word je geholpen door het (nood-)lot: het babymelkschandaal verhoogde de vraag naar gegarandeerd veilige ingrediënten.




Tony Johnson stuurt als manager vijf afdelingen aan die niet alleen alle 25 vestigingen in China bedienen. De service desk voorziet bijvoorbeeld ook de Japanse vestigingen van ondersteuning en de server- en LAN-support is zelfs wereldwijd.
Een recent succesvol project is de invoering van het PDA Online Ordering System. Distributeurs gebruiken dit systeem op het platteland om bestellingen van boeren op te nemen voor diervoeding en –supplementen. Dit scheelt een stevige Chinese papierwinkel (per fax) en levert mede daardoor 15 miljoen extra omzet op.

Hoe ziet deze internationaal ervaren IT-manager de toekomstige werkverdeling op IT-vlak? Wat blijft er nog over voor onze toekomstige IT-afstudeerders nu er zoveel werk naar China verhuist? Volgens Tony Johnson zijn de Westerse studenten goed in process thinking. Taken zoals ontwerpen en configureren van systemen (bijvoorbeeld Sharepoint) blijven waarschijnlijk dus wel in het Westen.
DSM werkt samen met verscheidene Chinese universiteiten en desgevraagd zijn ook onze Nederlandse studenten van harte welkom om op stage te komen bij één van de Chinese vestigingen van DSM!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten